Monday, April 11, 2016

Master Planning on Business

Master plan adalah penting
bagi memastikan business kita berjalan dengan baik
seperti dalam perancangan...

My master plan divided into two types which are for short and long term.



Tahun pertama
Mulakan business daripada rumah
Promosi melalui rakan-rakan (buat jamuan dan supply desserts. kalau suka, boleh buat order)
dan promosi hanya melalui online (telegram, instagram dan facebook)

Produk tak banyak
sebab takut tak boleh nk cover sorang-sorang.
Biar sikit asal kita belajar macam mana nak urus masa...
itu lagi penting.

Limit to :
3 types of cake (Red velvet cake, Blueberry cheese cake & Victoria sandwich cake)
with simple frosting layer and ganache finishing

10 types of desserts which are
fudgy brownie
congo bar
pudding trifle
cream puff
Hokkaido cupcake
apam polkadot
mini cheese tart
vanilla beans cupcake with buttercream
pandan kelapa muffin
sagu gula Melaka

Ambil tempahan untuk dessert table, wedding atau sebarang majlis but self pick up atau delivery in 10km only


Dalam masa 2 tahun,
if business run dengan lancar
sewa kedai untuk dapur yang lebih besar dan support peralatan yang lebih banyak..
cari pekerja tambahan untuk lancarkan lagi business..
pekerja yang bantu di dapur dan boleh buat delivery dan terima order..
tambah produk mengikut pilihan customers
Buat online business lagi dan delivery service...
Buat promosi and special day offer

Dalam masa setahun
besarkan kedai untuk buat ala-ala café
tambah kerusi dan meja
deco kedai untuk bakery café
besarkan kaunter
besarkan dapur dan tambah stor barang
tambah pekerja dapur dan kaunter
sebab kita dah sibuk dengan pengurusan dan kewangan
serta perlu ada pembantu yang akan update online promotion, terima order dan order bahan-bahan kering dan basah...
promosi dan special offer perlu ditambah dan diselaras.. tambah produk
perlu buat majlis pembukaan untuk perkenalkan produk
pilih produk yang premium untuk standard café
kedai mestilah di tempat strategic, jadi tumpuan orang, berjiran dengan pejabat atau bank

Dalam masa setahun business café mesti stabil betul-betul

Then dalam masa dua tahun boleh tambah produk secara berkala
dan perkenalkan special weekend iaitu Korean cuisine dishes.. tak banyak
dalam 3 hingga 4 pilihan dan survey pendapat customers
Korean dishes ni mesti original recipe from korea atau import chef muslim daripada sana...


Sebab dalam masa lima tahun
akan buka satu restoran halal korea yang buat konsep makan di restoran dan delivery service
so kita ambil peluang perkenalkan produk di café secara berkala...

Dan dalam masa lima tahun juga
kita boleh besarkan café atau buka cawangan café yang kedua
atau boleh sewa kedai di tingkat dua untuk buat baking class atau boleh jadi supplier bahan-bahan baking dan cooking..
cabang business bakery dan pastry sangat la luas
yang penting kena pandai urus dan ambil peluang juga cipta peluang baru.


Semua planning mestilah jelas dan tepat
kewangan dan kemampuan.

  • Business daripada rumah. Baking di rumah dan business online.
  • Sewa kedai untuk dapur yang lebih luas dan selesa
  • Buka bakery café
  • Buka baking class
  • Buka kedai supply bahan baking dan cooking
  • Buka Restoran halal makanan korea
  • Buka Korean cooking class

No comments:

Post a Comment